Nyt on vihdoin tullut katsastettua pakolliset turistinähtävyydet: Aya Sofia ja Topkapi-palatsi. Vanhemmat olivat käymässä keskiviikosta sunnuntaihin, joten oli hyvä tilaisuus saada kunnon kulttuuriannos. Vaihto-opiskelijana on mainiota käydä nähtävyyksillä, sillä turkkilaisella opiskelijakortilla sisäänpääsy sekä Aya Sofiaan, että Topkapi-palatsiin oli ilmainen. Ainoastaan palatsin harem-osastoon oli sama pääsymaksu kuin muillakin, ja siellä oli mukana myös opas (joka oli kovin innokas, mutta jonka puheesta oli hieman vaikea ottaa selvää...). Kävimme myös Aya Sofian vieressä olevassa Basilica Cisternissä, joka on vaikuttava maan-alainen vesivarasto. Keisari Justinius rakennutti sen samaoihin aikoihin kuin kirkonkin, eli jo 500-luvulla. Aika hyvin säilyneitä rakennuksia siis! Sisäänpääsy tuohon vesivarastoon oli 10 liiraa, ja lipputiskillä luki englanniksi: No student discount. Vieressä oli kuitenkin lappu turkin kielellä, että opiskelijat, opettajat ym. pääsevät sisään kolmella liiralla. Hinta oli kirjoitettu kirjaimilla, üc YTL, etteivät turistit vaan tajuaisi mitään! Lipunmyyjä hymyili kun näytin opiskelijakorttia ja antoi alennuksen mukisematta. Kyllä on kivaa kun on paikallinen opiskelijakortti. :)

Kävimme myös Bosporiajelulla. Lautta pysähteli pitkin salmen satamia ottaen porukkaa kyytin ja jättäen pois. Lopullinen määränpää oli Kavagin satama Mustan meren lähellä, jonne pysähdyimme noin kolmeksi tunniksi. Kiipesimme katsomaan vanhan linnoituksen raunioita ja söimme kalaravintolassa (jossa alkupala oli kalliimpi kuin pääruoka, hmmm...).

Olen nyt kahdeksan viikon kielikurssila yksityisellä kielikoululla, kolmena iltana viikossa. Viime viikolla alkoivat ensimmäisen tunnit. Kurssi vaikuttaa hyvältä, mutta osaaanottajakunta on aika mielenkiintoinen. Olen ainoa naispuolinen kahdeksan henkilön ryhmässä, johon kuuluu mm. nelikymppinen Syyrialainen arabiankielenopettaja, ranskalainen pankkiiri ja opiskelijoita: Irakista, Saksasta ja Italiasta. Opettaja on nuorehko, hauska tyyppi, ja puhuu lähinnä turkiksi. Opiskelutahti on nopea, mikä on kuitenkin hyvä asia, sillä vaikka ryhmän tasoksi on merkitty 1, on suurimmalla osalla meistä ollut jokin kurssi jo aiemmin. Esimerkiksi Irakilainen puhuu turkkia melko hyvin, mutta ei osaa kirjoittaa kuulemma ollenkaan. Kurssi tule viemään aikaa, mutta toisaalta olen varma etten saisi järkättyä aikaa itsenäiseenkään opiskeluun. Parempi siis näin, onpahan jokin patistamassa hommiin!

Sain myös vihdoin rekisteröidyttyä yliopiston liikuntapalveluihin. Huomenna voisin kokeilla kuntosalia ja käydä uimassa jos aikaa riittää. Tähän mennessä ainoa liikuntamuoto täällä on ollut käveleminen, jota tosin olen harrastanut aika paljon. Korkeuserojen vuoksi myös kiipeily on tullut tutuksi. Kämppä on jyrkän mäen varrella, joten mihin suuntaan tahansa tästä lähtee, jossain vaiheessa joutuu kiipeämään - oli se sitten meno- ta tulomatkalla. Kai sitä pitä kuitenkin saada myös sitä "aerobista" harjoitusta jossain vaiheessa... (En oo nähny Body75:sta missään...;P)

 

Pena: Kiitos vinkistä, Efes toimii kyllä monessa tilanteessa. Voi olla parempikin kun apteekin tarvikkeet, ainakin halvempi. :) Ostin nimittäin aiemmin nenäsumutetta yhdestä apteekista kauhealla hinnalla, ja se ei edes toiminut!Ei tullut mieleen, että ehkä apteekissakin pitäisi tinkiä. Onneksi nuha on melkein ohi.

Anna: Kuvia tulee nyt vähän enemmän:)


442749.jpg

Sininen moskeija, vielä kerran.

442751.jpg

Aya Sofian yläparvillakin riittää tilaa.

442756.jpg

Bosporinsalmella.

442760.jpg

Kapali Carsisi. Yksi suuren basaarin "pääkaduista".